ARNOŠT PADERLÍK 100

Ve spolupráci s Galerií Art Praha Vás zveme na jedinečnou výstavu ke 100. výročí narození malíře a všestranného umělce Arnošta Paderlíka. Na výstavě na Vás čeká velké množství různých druhů uměleckých děl, od kreseb až po díla sochařská. Výstava kromě čistě výstavních exponátů nabízí také velké množství děl k prodeji. 

Výstava potrvá od 17. 10. do 8. 11. v prostorech Galerie Art Praha, Staroměstské náměstí 20

Arnošt Paderlík se narodil 1. prosince 1919 ve středočeských Nučicích a během svého života se stal výraznou osobností české poválečné výtvarné kultury. Kromě jedinečné malířské tvorby byl Paderlík známý také jako sochař, ilustrátor, scénograf, kreslíř, grafik a v neposlední řadě také jako pedagog. První zásadnější Paderlíkovy výtvarné projevy byly zachyceny díky působení skupiny Sedm v říjnu. Tato skupina sdružovala sedm generačně a názorově blízkých umělců, jejichž tvorba se v předvečer druhé světové války orientovala na zcela bezvýchodnou situaci vlasti a Evropy. Společným generačním rysem tehdejší umělecké scény byly reakce na hrůzy války, teror a nesvobodu, které zachvátily Evropu. Tyto tendence se silně odrážely v Paderlíkově díle, stejně jako v tvorbě jeho životních a výtvarných přátel. Během okupace, v roce 1943, vstoupil Arnošt Paderlík s nejbližšími generačními druhy do legendárního spolku Mánes. Členství považoval za velkou čest a se spolkem vystavoval až do jeho protiprávního rozpuštění v roce 1956. V roce 1990 patřil mezi dvacet předválečných a válečných členů Mánesa, kteří činnost spolku obnovili.

Pravděpodobně nejúspěšnějším obdobím byla pro Paderlíka 60. léta 20. století. V roce 1964 byl jmenován řádným profesorem pražské AVU, vystavoval v mnoha zahraničních městech a získal mnohá významná ocenění. Doma se stal uznávaným a respektovaným knižním ilustrátorem, v roce 1972 byl jmenován zasloužilým a v roce 1981 pak národním umělcem. V roce 1986 ukončil své působení na Akademii. Zemřel 1. června 1999. Ve své malbě vynikal nápaditostí, živou a místy až odvážnou barevností a schopností střídat žánry. Nikdy se nevyhýbal složitým výzvám. S výjimkou válečných let a protiválečných témat Paderlík rozuměl kouzlu malířského a sochařského vtipu, který byl téměř vždy ve všech jeho pracích alespoň náznakem přítomen.

 

K výstavě vyšel katalog. 

 

Galerie Art Praha

Staroměstské náměstí 20

Otevřeno Po-Pá: 10.30–18.30, So: 10.30–17.00

Více na stránkách Galerie Art Praha.

 

PADERLIK pozvanka vystava kopie

 

 

Více z této kategorie: « G E N E R A C E DIALOGY »