pátek, 02 červenec 2021 13:21

EXNER - BELVEDER

Napsal(a) 
Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Akademický malíř Ivan Exner patří již po několik dekád k nepominutelným autorům domácí výtvarné scény. Jako absolvent Akademie výtvarných umění v Praze v ateliéru Františka Jiroudka pokračuje v tradici malování klasických závěsných obrazů, v nichž se prolíná inspirace českými klasiky a světovou kulturou od antiky přes renesanci až po art deco. Ivan Exner vyznává tradiční hodnoty, úctu k historii, trvá na tom, že výtvarné umění ve své tradiční formě je především řemeslem a není potřeba „dělat věci nově, ale lépe“.

Výstava potrvá od 30. 6.  do 24. 10. 2021 v Královském letohrádku na Pražském hradě.

 

Výstava s názvem Exner - Bleveder vznikla za spolupráce Kanceláře prezidenta republiky, Správy Pražského hradu a Spolku výtvarných umělců Mánes.

Nejedná se o výstavu soubornou. Divák zde shlédne sto reprezentativních obrazů a velkoformátových kreseb převážně z posledních tří dekád uměleckého počínání. Autor chce zasáhnout, oslovit, ukázat pěstěnou krásu vlastní životu založenému na klasických hodnotách běhu světa v pravidelných intervalech daných vesmírným řádem. Všem zdejším dílům je společný řád a již na prvý pohled vyznívají stoicky, jakkoli ne asketicky. A především představují protiváhu výtvarnému chaosu, o nějž není dnes nouze.

Výstava je o kráse malířství i kultury vůbec, též ale o bohatství a výlučnosti. Je to ale hlavně odměna, radost a rozkoš z něčeho, co přesahuje hmotu a marnost světa. Té je třeba čelit zářícím světlem, které tam působivě čiší z Exnerových děl rámovaných často ve skvostných rámech evokujících renesanční či barokní dokonalost. Dávné kultury většinou zašly na vrcholu slávy a zavál je příkrov času. Architektura Belvederu nás povznáší z prachu všednosti do nejvyšších pater umělecké tvořivosti. Připomenout bezmála čtyřicetiletou výtvarnou práci čelního umělce střední generace v prostorách Belvederu je trefnou volbou i s ohledem na prolínání historie a současnosti v jeho přemítavých kompozicích.

K výstavě vychází stejnojmenná publikace a katalog výstavy. 

Informace o výstavě:

Výstava se koná v Královském letohrádku na  Pražském hradě.
Otevřeno denně od 10 do 18 hodin.

Vstupné
Plné: 140 CZK
Snížené: 70 CZK
Rodinné: 280 CZK

Číst 623 krát Naposledy změněno pátek, 09 červenec 2021 10:46
Více z této kategorie: « Generace S. V. U. Mánes